You are here: Conferences Press Press releases Fire talentfulde danske studenter repræsenterer...

Fire talentfulde danske studenter repræsenterer...

Fire talentfulde danske studenter repræsenterer Danmark til Den Internationale Biologiolympiade 2015, der afholdes i Aarhus 12.-19. juli

Vinderne af den danske biologiolympiade 2015: Fra venstre: Karen Chuxian Yang (Birkerød Gymnasium HF IB) Anders Poulsen Charmouh (Risskov Gymnasium), Marcus Medom Ryding (Bagsværd Gymnasium) og Sine Aaroe Juhl (HTX Sukkertoppen i København).

Pressemeddelelse, Den Internationale Biologiolympiade, Aarhus, 5. juli 2015

Karen Chuxian Yang fra Birkerød, Marcus Medom Ryding fra Bagsværd, Sine Aaroe Juhl fra København og Anders Poulsen Charmouh fra Risskov repræsenterer Danmark i Den Internationale Biologiolympiade i Aarhus. Her skal de konkurrerer med 250 af verdens mest talentfulde gymnasieelever fra 61 lande. Dertil kommer 200 jurymedlemmer.

Karen fra Birkerød Gymnasium med for anden gang

- Helt basalt synes jeg, at biologi er helt vildt spændende. Det bliver endnu bedre af, at jeg møder en masse mennesker, som jeg deler en fælles interesse med på et højere niveau, end man ellers har på gymnasiet, siger Karen Chuxian Yang fra Birkerød Gymnasium. Hun er en af kun fire danske gymnasieelever, der er udvalgt blandt 1.600 danske elever. Karen deltog også i 2014 i Den Internationale Biologiolympiade og håber på, at klare sig endnu bedre i år.

Rektor Anders Kloppenborg for Birkerød Gymnasium mener alle skal udfordres

Rektor Anders Kloppenborg fra Birkerød Gymnasium mener, at er det vigtigt, at støtte talentudvikling på alle niveauer i gymnasiet.

- Når man er med i en konkurrence, skal man gå hele vejen, hvis man kan. Og det kan Karen. Hun kan sætte Danmark på landkortet. Det har hun allerede på fremragende vist, da hun var med til Den Internationale Biologiolympiade i 2014, ligesom hun har vundet Lundbecks Drughunter konkurrence. Hun er et unikum, som vi ikke har set lignende, endda inde for alle felter inden for biologi. Hun vil klare det rigtig godt i Aarhus, siger Anders Kloppenborg, der understreger, at det er vigtigt, at alle elever får passeende udfordringer, så de løftes fagligt.

Anders fra Risskov får et kick ud af videnskab

- Jeg har endelig mødt nogen, der er lige så nørdede som jeg. Nu glæder jeg mig til at se en masse andre unge mennesker fra hele verden og lære noget nyt. Jeg får et kick, når jeg finder ud af, hvordan verden fungerer, siger Anders, der altid har været klar over, at han skulle noget med naturvidenskab, hvor han især er fascineret af evolutionsteori.

- Evolutionsteori er grundpillen i biologi. Hvordan vi er kommet her, og hvorfor vi er her. Det er en meget simpel forklaring på noget, der er utroligt kompliceret. Det var en af de vildeste ting, den gang jeg lærte at forstå, hvordan sådanne mekanismer fungerer. Når noget så simpelt kan forklare det komplekse, siger Anders.

Rektor Gitte Horsbøl fra Risskov: Det er cool at være nørd

- Vi er stolte af Anders, som deltager fra Risskov Gymnasium. Biologi står stærkt på skolen, og finalepladsen er et tegn på, at vores biologielever får en rigtig god undervisning. I modsætning til tidligere gør vi i dag mere ud af at hylde de elever, som klarer sig flot i konkurrencer. Vi vil som skole gerne vise, at det er værd at fejre, når eleverne klarer sig godt. For et par år siden fik vi trykt t-shirts med teksten: "Det er cool at være nørd", siger Gitte Horsbøl.

Sine fra HTX Sukkertoppen i København elsker genetik

- Genetik er spændende. Både alt om DNA, men også hvordan nedarving fungerer. Jeg kan godt lide at blande sandsynlighedsregning og biologi, hvor dele af kemi og biologi sættes sammen som for eksempel processer som fotosyntese, respiration og DNA’s opbygning, siger Sine Aaroe Juhl, der også laver egne animationsfilm med fantasifigurer af modellervoks.

Marcus fra Bagsværd Gymnasium læser biblioteket tomt

- Jeg glæder mig til at møde andre fra hele verden. Det bliver en total god oplevelse. Det er spændende at høre, hvordan andre landes skolesystemer fungerer, hvad de fokuserer på, og hvordan deres kultur er. Jeg har allerede skrevet på Facebook med en fra Sri Lanka, og jeg kan se, hvor stor forskel der er. Det giver mig et nyt perspektiv på mit eget land, siger Marcus.

- Min interesse for biologi er gammel. Lige fra jeg kunne læse, sad jeg hver eftermiddag nede på det lille bitte lokale bibliotek. Her fik jeg læst hele deres naturvidenskabelige sektion. Jeg har altid være enormt nysgerrig efter ny viden. Det er fast tradition i sommerferien, at hvis jeg keder mig, så starter jeg et nyt projekt. For eksempel har jeg lært Esperanto, siger Marcus.

Rektor for Bagsværd Gymnasium Jimmy Burnett Nielsen er pavestolt

- Vi er pavestolte! Og når jeg siger vi, er det os alle sammen. Marcus’s klassekammerater er meget, meget glade på hans vegne, siger Jimmy Burnett Nielsen, der gør en dyd ud af at gymnasiet arbejder med talentudvikling.

- Eleverne har mulighed for at deltage i alle mulige talentaktiviteter. De foregår både i Danmark og i et stort europæisk netværk, som vi har været en del af i over tyve år. Vi forsøger at støtte eleverne i, at deres indre motivation er drivkraften. Vi sætter rammerne, der gør det muligt, så det økonomiske aspekt ikke forhindrer en elev i at nå til tops, siger han.

Udover teoretiske og praktiske prøver, skal alle deltagerne besøge Økolariet i Vejle, Legoland i Billund og seværdigheder i Aarhus, som Moesgård, Naturhistorisk Museum, Væksthusene og Den Gamle By. Derudover starter olympiaden med et stor show og slutter med galla og medaljeoverrækkelser i Musikhuset og afsluttende fest i Centralværkstederne.


FAKTA om Biologiolympiaden:

 • Den første Internationale Biologiolympiade blev afholdt i 1990.

 • Danmark har deltaget siden 2005.

 • Ved den Internationale Biologiolympiade 2014 på Bali vandt Danmark 3 bronzemedaljer.

 • De fire elever som hvert år repræsenterer Danmark ved den Internationale Biologiolympiade udvælges ved den Danske Biologiolympiade.

 • De fire vindere af den Danske Biologiolympiade 2015 blev kåret den 27. marts 2015.

 • De fire danske vindere i 2015 er:

  • Karen Chuxian Yang, Birkerød Gymnasium HF IB

  • Anders Poulsen Charmouh, Risskov Gymnasium

  • Marcus Medom Ryding, Bagsværd Gymnasium

  • Sine Aaroe Lund, HTX Sukkertoppen

Som noget helt nyt afvikles alle teoretiske prøver på tablet med en særligt udviklet software, som Aarhus Universitet har skabt specielt til olympiaden.

Søndag 12. juli til søndag 19. juli. Læs mere:

scitech.au.dk/aktuelt/aarhus-universitet-er-vaert-for-den-internationale-biologiolympiade-2015/

 

Se program og mere information: www.ibo2015.org

Følg IBO2015 på sociale medier

PROGRAM

Program for deltagerne i den Internationale Biologiolympiade 2015:

Søndag 12. juli: Ankomst, åbningsceremoni og velkomstreception i Musikhuset i Aarhus

Mandag 13. juli: Introduktion til de praktiske prøver på Aarhus Universitet og besøg i Den Gamle By, Væksthusene og Naturhistorisk Museum

Tirsdag 14. juli: Praktiske prøver på Aarhus Universitet

Onsdag 15. juli: Ekskursion til Økolariet i Vejle, natur projekter i Vejle samt Legoland

Torsdag 16. juli: Teoretiske prøver på Aarhus Universitet. Cultural night på Aarhus Universitet

Fredag 17. juli: Besøg på Moesgaard Museum og sightseeing i Aarhus. Juryerne voterer imens.

Lørdag 18. juli: Afslutningsceremoni og medaljeoverrækkelse i Musikhuset i Aarhus. Afslutningsfest på Centralværkstedet

Søndag 19. juli: Afrejse

For mere information kontakt:

Pressemedarbejder Sander Jensen, 30288442, sander@smallgiant.dk

Kommunikationsansvarlig Kristine Bilgrav-Nielsen, 30274067, kbn@cse.au.dk

9733 / i43